Aquest dimecres 27 de novembre, ,el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya va lliurar els diplomes de Mestre Artesà Alimentari 2024 a un total de 24 persones, de les quals vuit són carnissers, cansaladers i xarcuters dels gremis territorials, en reconeixement del mestratge excepcional amb el qual l’artesà exerceix el seu ofici.
El reconeixement l’han rebut en una cerimònia presidida pel conseller Òscar Ordeig, i que ha tingut la presència de representants de diversos gremis i associacions professionals, com ara Pròsper Puig, president de la Federació catalana de Carnissers, Cansaladers i Xarcuters i president de GremiCarn.
Distincions amb el diploma de Mestre Artesà Carnisser – Xarcuter:
- Tomàs Aldomà de Cansaladeries Aldomà (Barcelona)
- Xavier Gallifa de Carnisseria Gallifa (Barcelona)
- Antonio Paredes de Casa Paredes (Santa Coloma de Gramenet)
- Aleix Planagumà de Carnisseria Planagumà (Olot)
- Jordi Prujà de Carnisseria Can Prujà (Sant Antoni De Calonge)
- Òscar Puigpinós de Granés Meat Qualit (Alguaire)
- Alba Segarra de Carns i Embotits Pallars Sobirà (Sort)
- M. Dolors Toló de Ca D’antema (La Plana De Mont-Ros)
Tots els Mestres artesans que van rebre el seu Diploma, van poder acreditar el seu domini tècnic de l’ofici, la seva llarga experiència professional, la seva formació i els seus mèrits de caràcter extraordinari en la seva pràctica.
El Diploma de Mestre Artesà Alimentari es lliura a proposta de les entitats de representació i de defensa dels interessos professionals dels artesans o a sol·licitud de les persones interessades. El reconeixement s’atorga des de l’any 1987 i des d’aleshores s’ha lliurat més de 1.000 diplomes. L’atorgament del Diploma significa un reconeixement a la trajectòria professional, per la qual cosa només s’atorga a persones amb un mínim de 15 anys d’ofici i que excel·leixen en el domini tècnic del seu ofici. Aquest reconeixement als professionals de l’artesania alimentària s’emmarca en les polítiques per fomentar els valors econòmics, culturals i socials d’aquesta activitat a Catalunya.
A més dels vuit carnissers-xarcuters, també es va entregar el diploma a nou flequers, quatre pastissers, dos xurrers i un formatger.