Aquest diumenge 24 de novembre durant la Fira Orígens d’Olot, s’han fet públics els guanyadors de la 3a edició del Concurs Nacional de Botifarra Catalana, un certamen impulsat per la Fundació Oficis de la Carn i la Confraria del Gras i el Magre i amb el suport de la Carnissers Xarcuters Catalunya, que, com remarca Pròsper Puig, president de Fundació Oficis de la Carn, vol “vetllar per la qualitat i millora dels embotits tradicionals elaborats pels artesans del nostre país”.
El concurs ha comptat amb la participació de 24 elaboradors provinents de 15 comarques catalanes. Aquest certamen és obert a professionals de cansaladeries, xarcuteries i petits establiments que disposen de les autoritzacions pertinents per elaborar productes carnis, sempre que es tracti de micro o petites empreses. El jurat, format per experts mestres xarcuters, periodistes, gastrònoms i professionals del sector carni, ha destacat la millora en les característiques tècniques i sensorials dels productes presentats, així com una major representació territorial. “Enguany, les botifarres guanyadores i finalistes provenen de zones molt diverses, fet que aporta la personalitat de cada territori d’elaboració”, ha destacat Josep Dolcet, secretari del jurat.
En el tast de deliberació, Antoni Vigo, d’Antiga Casa Jaume de Bellver de Cerdanya, ha obtingut la màxima puntuació del jurat amb una botifarra catalana que, segons ell mateix, “és el resultat d’una millora constant any rere any”. Tot i que no es tracta d’un embotit tradicional de la seva zona, Vigo ha demostrat una gran destresa en la seva elaboració. Aquesta no és la primera vegada que rep reconeixement: ja va obtenir una menció del jurat en la primera edició del concurs, l’any 2022.
La segona posició ha estat pels germans Dani i Toni Molist de Cansaladeria Molist (Manlleu) i les mencions del jurat han estat atorgades a Francesc Maynau de Carnisseria – Xarcuteria Laura (L’Estartit), Àlex Jordan de Carns i elaborats Cerdanya (La Seu d’Urgell) i Agustí Vives de Cansaladeria – Xarcuteria Cal Vives (Moià).
El jurat d’aquesta edició
El jurat ha estat format per Pròsper Puig, Mestre artesà cansalader – xarcuter i Gran mestre de la Confraria del Gras i Magre; Jacint Arnau, llicenciat en ciències químiques, doctor en veterinària i especialista en productes carnis; David Sanglas, cuiner i divulgador gastronòmic; Judith Càlix, periodista i directora de la revista Cuina; Paula Salvador, directora tècnica de Joaquim Albertí SA (La Selva); Jordi Icart, director comercial d’Espècies Teixidor; Enric Coderch, director del programa de xef d’alta cuina del Culinary Institute of Barcelona; Teresa Collell, dinamitzadora del pla estratègic de l’alimentació a Catalunya; Josep Terradellas, Mestre artesà cansalader – xarcuter i Valentí Fàbregas, Mestre artesà cansalader – xarcuter guayador de l’edició 2023.
Els experts van començar amb una primera ronda de tast i les 10 més puntuades van passar a una segona per proclamar la guanyadora i les mencions. Els productes van ser puntuats pel seu aspecte exterior -color, consistència, aspecte del budell i forma-, l’interior -el tall, el gra, el lligat, el color, la textura i la mossegada- i, finalment, el gust i l’aroma.