La Comissió Europea ha publicat el Reglament 2024/2067, de 31 de juliol de 2024, que modifica el Reglament d’Execució (UE) nº 1321/2013, eliminant les entrades SF-001 a SF-010 de la llista de productes primaris autoritzats per a la producció d’aromes de fum a la Unió Europea. Això implica que els aromes de fum deixaran d’estar permesos en una sèrie d’aliments elaborats dins del territori comunitari.
Els sectors més afectats per aquesta prohibició inclouen productes com formatges, carn, peix i derivats, així com altres categories com sopes, patates fregides, salses, i altres aliments processats que feien ús d’aquests aromes per a obtenir el seu característic sabor fumat.
La decisió de retirar aquests aromes es fonamenta en les preocupacions expressades per l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), que ha avaluat els possibles riscos per a la salut associats a la seva ingesta prolongada.
Per tal de garantir una transició ordenada, s’ha establert un període d’adaptació que varia segons la categoria de producte. En el cas dels productes carnis i els seus derivats, el termini per a la retirada completa és l’1 de juliol de 2029, oferint així temps a les indústries per ajustar els seus processos i trobar alternatives més segures per a garantir el sabor i la qualitat dels seus productes.