El Concurs Nacional de Llonganissa Tradicional ja té una guanyadora. El jurat, integrat per nou experts del sector i de paladar molt fi es van reunir el dijous passat per tastar i deliberar quins serien els guanyadors i mencions especials d’enguany. No va ser una tasca fàcil, ja que totes les llonganisses presentades eren d’un gran nivell de matisos i qualitat. El passat diumenge en el marc de la Fira IMEAT España a Fira de Cornellà es va fer l’entrega de diplomes a la vegada que es va reconéixer la bona acollida del concurs entre el gremi de carnissers i xarcuters.
La llonganissa elaborada per Francesc Colom de la Carnisseria Colom-Vila de Manlleu s’ha aixecat amb el premi a Millor Llonganissa Tradicional de Catalunya. La 2a posició se l’ha emportat la llonganissa elaborada per l’Albert Codina d’Embotits de Collsacabra de Cantonigrós.
Pel que fa a les Mencions del Jurat el Josep M. Saborit de la Carnisseria-Xarcuteria Saborit de Calldetenes amb la seva llonganissa de la categoria Llonganissa de Pagès – Producció Artesana ha sigut un dels seleccionats juntament amb la candidata del Sergi Mas d’Embotits Vall del Ges de Sant Prere de Torelló. Una tercera menció ha anat cap a Tordera amb la llonganissa de pagès de la Sònia Freixas de Can Freixas de Tordera.
La Confraria del Gras i el Magre i la Fundació Oficis de la Carn, d’acord amb els seus objectius de promoció, foment i difusió dels oficis relacionats amb la carn i els productes carnis a Catalunya ha celebrat per tercer any consecutiu el concurs per escollir la millor Llonganissa Tradicional de Catalunya. Un esdeveniment que vol vetllar per la qualitat i la millora dels productes carnis tradicionals, del foment de la innovació i la creativitat en els productors del nostre país.
Veredicte final del 3er Concurs Nacional de Llonganissa Tradicional
1er Premi / Guanyador
Francesc Colom – Carnisseria Colom-Vila (Manlleu)
2n Premi:
Albert Codina – Embotits Collsacabra (Cantonigrós)
Mencions del jurat:
Sònia Freixas – Can Freixas (Tordera)
Josep M. Saborit – Carnisseria-Xarcuteria Saborit (Calldetenes)
Sergi Mas – Embotits Vall del Ges (Sant Pere de Torelló)
DINÀMICA DEL CONCURS
Els participants van aportar 3 unitats de les seves propostes en el moment de la seva inscripció a la Federació dels Oficis de la Carn per, posteriorment, ser avaluades per un jurat d’experts. Pròsper Puig, Mestre artesà Cansalader – Xarcuter i Gran Mestre de la Confraria del Gras i el Magre va actuar com a president del jurat que va estar format per:
- Joan Estape, Mestre artesà, president de la Fundació Oficis de la Carn i membre de la Confraria del Gras i el magre
- Pep Nogué, cuiner, professor de cuina i divulgador gastronòmic
- Xènia Roset, periodista, conductora del magazín radiofònic a la cadena SER ‘Deixa’m tastar’
- Marc Orozco, periodista, conductora del magazín radiofònic a la cadena SER ‘Deixa’m tastar
- Laura Masdeu, llicenciada en veterinària i responsable I+D Bidfood Iberia
- Yolanda Presseguer, Mestre Artesana Canasaladera – Xarcutera i Professora de l’Escola dels Oficis de la Carn.
- Salvador Torras, membre de la Confraria del Gras i el Magre
- Xevi Codina, artesà Cansalader – Xarcuter guanyador del 2n Concurs nacional de Llonganissa Tradicional
- Josep Dolcet, director de l’Escola de la Fundació Oficis de la Carn i ha actuat com a secretari del jurat.
Els experts han puntuat les llonganisses valorant el seu aspecte extern i intern a més del gust, l’olor i el sabor, i ha estat el president de cada taula que ha ofert un tall a cada membre del jurat. Les més puntuades han estat les finalistes i han passat a la segona ronda, on s’han escollit els premiats: 1 primer i un 2n premi i 3 mencions especials.
En la menció final s’han contemplat les corresponents denominacions específiques o noms consagrats en aquells productes que per raons geogràfiques o de procés reben alguna altra denominació arreu del territori català i, fins i tot, presenten unes característiques ben determinades, com ho són per exemple la Llonganissa, Languïssa, Llangonissa, Xolís, Xoriç, Llonganissa de pagès, Llonganissa de Vic IGP.