El Congrés dels Diputats ha aprovat recentment la primera Llei estatal de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, una norma que afecta tota la cadena alimentària i que té per objectiu reduir els aliments desaprofitats. Tot i l’aprovació parlamentària, la llei encara no s’ha publicat al BOE i, per tant, no ha entrat oficialment en vigor. A continuació, resumim els principals aspectes relacionats amb la carnisseria – xarcuteria que cal tenir en compte per adaptar-se a aquesta normativa:
Pla de Prevenció del malbaratament alimentari: Totes les empreses de la cadena alimentària estan obligades a desenvolupar i implementar plans de prevenció per reduir les pèrdues i el malbaratament d’aliments. Aquests plans han d’incloure mesures concretes per minimitzar els excedents i establir protocols per a la seva gestió adequada. Tanmateix, queden exemptes d’aquesta obligació les microempreses, definides com aquelles amb menys de deu treballadors i un volum de negoci que no supera els dos milions d’euros.
Gestió dels excedents: La llei estableix una jerarquia de prioritats per a la destinació dels aliments no venuts però aptes per al consum:
-
- Donació per al consum humà: Es prioritza la donació d’excedents a entitats socials per al consum de persones en situació de vulnerabilitat.
- Alimentació animal o altres usos: Si la donació no és possible, els aliments poden destinar-se a l’alimentació animal o a la producció de subproductes.
- Transformació en altres productes: Com a última opció, es contempla la transformació en compost o biogàs.
Venda de productes amb data de consum pròxima: Els establiments han de fomentar la venda de productes que estiguin a punt de caducar o que presentin imperfeccions estètiques però que siguin perfectament aptes per al consum, oferint-los a preus reduïts per incentivar-ne la compra i evitar el seu desaprofitament.
La normativa preveu sancions per a aquelles empreses que no compleixin les obligacions establertes. Les infraccions lleus poden comportar multes de fins a 2.000 euros, mentre que les infraccions molt greus poden arribar a sancions d’entre 60.001 i 500.000 euros. És important destacar que Catalunya ja comptava amb una legislació pròpia en aquesta matèria des de l’any 2020, Llei 3/2020, de 11 de març, de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris, que obliga tots els agents de la cadena alimentària a disposar d’un pla de prevenció per evitar el malbaratament. Aquesta llei catalana estableix obligacions similars a la normativa estatal recentment aprovada.