Actualitat
Seguretat alimentària

Nova Llei estatal de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari

El Congrés dels Diputats ha aprovat la nova Llei estatal de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, que introdueix noves obligacions per a tota la cadena alimentària. Tot i haver superat el tràmit parlamentari, la norma encara no ha estat publicada al BOE i, per tant, encara no és aplicable de manera efectiva.
Nova Llei estatal de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari

El Congrés dels Diputats ha aprovat recentment la primera Llei estatal de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, una norma que afecta tota la cadena alimentària i que té per objectiu reduir els aliments desaprofitats. Tot i l’aprovació parlamentària, la llei encara no s’ha publicat al BOE i, per tant, no ha entrat oficialment en vigor.  A continuació, resumim els principals aspectes relacionats amb la carnisseria – xarcuteria que cal tenir en compte per adaptar-se a aquesta normativa:

Pla de Prevenció del malbaratament alimentari: Totes les empreses de la cadena alimentària estan obligades a desenvolupar i implementar plans de prevenció per reduir les pèrdues i el malbaratament d’aliments. Aquests plans han d’incloure mesures concretes per minimitzar els excedents i establir protocols per a la seva gestió adequada. Tanmateix, queden exemptes d’aquesta obligació les microempreses, definides com aquelles amb menys de deu treballadors i un volum de negoci que no supera els dos milions d’euros.

Gestió dels excedents: La llei estableix una jerarquia de prioritats per a la destinació dels aliments no venuts però aptes per al consum:

    • Donació per al consum humà: Es prioritza la donació d’excedents a entitats socials per al consum de persones en situació de vulnerabilitat.
    • Alimentació animal o altres usos: Si la donació no és possible, els aliments poden destinar-se a l’alimentació animal o a la producció de subproductes.
    • Transformació en altres productes: Com a última opció, es contempla la transformació en compost o biogàs.

Venda de productes amb data de consum pròxima: Els establiments han de fomentar la venda de productes que estiguin a punt de caducar o que presentin imperfeccions estètiques però que siguin perfectament aptes per al consum, oferint-los a preus reduïts per incentivar-ne la compra i evitar el seu desaprofitament.

La normativa preveu sancions per a aquelles empreses que no compleixin les obligacions establertes. Les infraccions lleus poden comportar multes de fins a 2.000 euros, mentre que les infraccions molt greus poden arribar a sancions d’entre 60.001 i 500.000 euros. És important destacar que Catalunya ja comptava amb una legislació pròpia en aquesta matèria des de l’any 2020, Llei 3/2020, de 11 de març, de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris, que obliga tots els agents de la cadena alimentària a disposar d’un pla de prevenció per evitar el malbaratament. Aquesta llei catalana estableix obligacions similars a la normativa estatal recentment aprovada.

Departament de
Qualitat i Seguretat Alimentària
Maria Martínez
Contacta amb nosatres per whatsapp
publicitat
X
Fes-te soci
Entra les teves dades i ens posarem en contacte amb tu amb la més brevetat possible

[contact-form-7 id=”1065″ title=”Fes-te soci”]

Fes-te soci de GremiCarn
Ompla el formulari i ens posarem en contacte amb tu perquè formis part de la nostra gran família