Actualitat
Seguretat alimentària

Nova Llei estatal de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari

Ja s'ha publicat al BOE la nova Llei estatal de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, que introdueix noves obligacions per a tota la cadena alimentària.
Nova Llei estatal de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari

Ahir es va publicar al BOE la primera Llei estatal de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, una norma que afecta tota la cadena alimentària i que té per objectiu reduir els aliments desaprofitats.  A continuació, resumim els principals aspectes relacionats amb la carnisseria – xarcuteria que cal tenir en compte per adaptar-se a aquesta normativa:

Pla de Prevenció del malbaratament alimentari: Totes les empreses de la cadena alimentària estan obligades a desenvolupar i implementar plans de prevenció per reduir les pèrdues i el malbaratament d’aliments. Aquests plans han d’incloure mesures concretes per minimitzar els excedents i establir protocols per a la seva gestió adequada. Tanmateix, queden exemptes d’aquesta obligació les microempreses, definides com aquelles amb menys de deu treballadors i un volum de negoci que no supera els dos milions d’euros.

Gestió dels excedents: La llei estableix una jerarquia de prioritats per a la destinació dels aliments no venuts però aptes per al consum:

    • Donació per al consum humà: Es prioritza la donació d’excedents a entitats socials per al consum de persones en situació de vulnerabilitat.
    • Alimentació animal o altres usos: Si la donació no és possible, els aliments poden destinar-se a l’alimentació animal o a la producció de subproductes.
    • Transformació en altres productes: Com a última opció, es contempla la transformació en compost o biogàs.

Venda de productes amb data de consum pròxima: Els establiments han de fomentar la venda de productes que estiguin a punt de caducar o que presentin imperfeccions estètiques però que siguin perfectament aptes per al consum, oferint-los a preus reduïts per incentivar-ne la compra i evitar el seu desaprofitament.

La normativa preveu sancions per a aquelles empreses que no compleixin les obligacions establertes. Les infraccions lleus poden comportar multes de fins a 2.000 euros, mentre que les infraccions molt greus poden arribar a sancions d’entre 60.001 i 500.000 euros. És important destacar que Catalunya ja comptava amb una legislació pròpia en aquesta matèria des de l’any 2020, Llei 3/2020, de 11 de març, de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris, que obliga tots els agents de la cadena alimentària a disposar d’un pla de prevenció per evitar el malbaratament. Aquesta llei catalana estableix obligacions similars a la normativa estatal recentment aprovada.

Departament de
Qualitat i Seguretat Alimentària
Maria Martínez
Contacta amb nosatres per whatsapp
publicitat
X
Fes-te soci
Entra les teves dades i ens posarem en contacte amb tu amb la més brevetat possible

[contact-form-7 id=”1065″ title=”Fes-te soci”]

Fes-te soci de GremiCarn
Ompla el formulari i ens posarem en contacte amb tu perquè formis part de la nostra gran família