Actualitat
Actualitat

Barcelona acull el tercer fòrum participatiu de l’Estratègia Nacional d’Alimentació

La iniciativa és clau per promoure una alimentació sostenible, saludable i innovadora a Espanya i des de GremiCarn vam assistir-hi com a representants dels agremiats.
Barcelona acull el tercer fòrum participatiu de l’Estratègia Nacional d’Alimentació

El passat 25 de novembre de 2024, Barcelona va ser l’escenari del tercer i últim fòrum participatiu sobre l’Estratègia Nacional d’Alimentació (ENA), una iniciativa impulsada pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. La trobada, celebrada a la Fundació Joan Miró, va comptar amb la presència del ministre Luis Planas i de diverses personalitats rellevants del sector alimentari. L’objectiu del fòrum era recollir aportacions i propostes per a la redacció final d’aquesta estratègia, que pretén establir les bases per a una alimentació sostenible, saludable i competitiva a Espanya.

L’acte es va dividir en dues taules rodones. La primera, titulada “Les dietes a Espanya: Mediterrània i Atlàntica”, va analitzar les característiques i beneficis d’aquestes dues dietes tradicionals. Hi van participar experts com el Dr. Guillermo Aldama, cardiòleg intervencionista del Complex Hospitalari Universitari de La Corunya; el Dr. Ramon Estruch, president del comitè científic de la Fundació Dieta Mediterrània; i María Rosaura Leis, vicepresidenta de la Fundació Dieta Atlàntica. Els ponents van destacar la importància de preservar aquestes dietes com a patrimoni cultural i com a models d’alimentació saludable.

La segona taula rodona, sota el títol “Impulsant la Indústria Alimentària del Futur: Polítiques per al Creixement i la Innovació”, es va centrar en els reptes i oportunitats per al sector alimentari espanyol. Entre els participants hi havia Joan Gòdia, director d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia de la Generalitat de Catalunya; Judith Viader, vicepresidenta de la Federació Espanyola d’Indústries d’Alimentació i Begudes (FIAB); Vanesa Martínez, directora general de Carinsa; i Mariana Eidler, doctora en disseny d’aliments i cofundadora de FORK.

Des de GremiCarn també vam estar presents al fòrum, participant com a assistent i mostrant interès pels debats i propostes plantejades. La nostra assistència reafirma el compromís del gremi per seguir de prop les polítiques alimentàries que marcaran el futur del sector i per garantir que les necessitats dels petits comerços i productors locals estiguin representades en el marc d’aquesta estratègia nacional.

Durant la seva intervenció, el ministre Luis Planas va destacar que l’alimentació és fonamental per garantir una qualitat de vida saludable i va posar en valor el nivell d’innovació de la indústria alimentària espanyola. També va assenyalar que l’Estratègia Nacional d’Alimentació té com a finalitat consolidar Espanya com una potència alimentària, capaç d’oferir aliments saludables, sostenibles i assequibles.

Aquest fòrum va ser el tercer d’una sèrie que també va incloure trobades a Còrdova i Lleó, centrades en la sostenibilitat en les zones rurals i la producció primària. Al llarg del procés, el Ministeri ha rebut més de 80 aportacions ciutadanes i ha celebrat més de 40 reunions amb agents de la cadena alimentària.

Es preveu que el document final de l’Estratègia Nacional d’Alimentació es presenti al Consell Econòmic i Social al desembre i s’elevi al Consell de Ministres al gener. Amb aquesta estratègia, Espanya busca liderar el camí cap a una alimentació sostenible, saludable i rendible, que respongui a les necessitats dels consumidors i del medi ambient.

Departament
Àrea Social i Atenció a l'Agremiat
Cristina Domènech
Contacta amb nosatres per whatsapp
publicitat
X
Fes-te soci
Entra les teves dades i ens posarem en contacte amb tu amb la més brevetat possible

[contact-form-7 id=”1065″ title=”Fes-te soci”]

Fes-te soci de GremiCarn
Ompla el formulari i ens posarem en contacte amb tu perquè formis part de la nostra gran família