Els petits establiments d’elaboració i comerç minorista de la carn i xarcuteria, han de disposar dels corresponents Plans d’Autocontrol basats en el sistema de l’anàlisi de perills i punts de control crítics (APPCC) a fi de gestionar els riscos de la seguretat alimentària i evitar la contaminació dels aliments.
Aquests plans es basen en programes de prerequisits, com ara bones pràctiques d’higiene, neteja i sanejament, organització del treball i delimitació d’àrees de tractament i manipulació, control de proveïdors, emmagatzematge, distribució i transport, higiene i aptitud del personal per fer la feina (totes les condicions bàsiques per mantenir la higiene del tractament dels aliments), entre altres.
En l’actual estat d’alarma, els petits establiments també tenen la necessitat, i l’obligació, de garantir l’adopció de mesures per protegir els seus treballadors de contreure la COVID-19, evitar l’exposició al virus o la seva transmissió, i reforçar les pràctiques d’higiene i seguretat alimentària i sanejament
GremiCarn ha demanat a la Fundació Oficis de la Carn una eina per ajudar als socis a integrar les recomanacions de l’OMS en la lluita contra la COVID19, en els seus Plans d’Autocontrol . El document adjunt és el resultat d’aquest treball, que te la voluntat d’ajudar-vos a reforçar els aspectes més compromesos de prevenció i lluita contra la COVID19 en els vostres establiments a fi de mantenir la integritat de la cadena alimentària, i la seguretat i adequació del subministrament d’aliments per als consumidors.
Per als socis que encara no tinguin fet l’obligat Pla d’Autocontrol, aquest document els servirà de pauta per tractar el tema concret de la COVID19. En qualsevol cas, volem recordar la responsabilitat del titular de cada establiment de fer difusió i formació entre els seus treballadors.